Op zoek naar nieuwe gordijnen? Volop inspiratie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

   

Linnen gordijnen | linnenlook gordijnen

Linnen gordijnen | linnenlook gordijnen

Linnen gordijnen | linnenlook gordijnen

100% linnen gordijnen

In veel gordijnstoffen wordt linnen gebruikt, of ze zijn van 100% linnen. Linnen gordijnen kan je herkennen aan de onregelmatige vezels in het garen. Hierdoor krijgt je gordijn een mooie speelse look, of bij dikkere garens juist een stoere en industriele look. Als je een gordijn hebt van linnen, kan je de vezelstructuur (onregelmatige garens) juist goed zien voor het raam. Daarnaast leeft linnen, het is een beetje gevoelig voor luchtvochtigheid, kan een beetje kreuken, waardoor het extra karakter krijgt. Omdat linnen een sterke vezel is, kan je het ook mooi gebruiken om nog meer karakter toe te voegen, zoals stonewash, millwash, brushen.

Waar komt linnen vandaan?

Linnen is afkomstig van de vlasplant, deze groeit in de streek Zuid-west Vlaanderen en Noordwest-Frankrijk. Uit deze streek komt 60% van het linnen van de wereld. Ook in Rusland Litauen en China groeit linnen, deze is vaak van mindere kwaliteit (korte vezels). Natuurlijk is het fijn -ook voor het milieu- dat we in onze eigen omgeving een grondstof hebben voor textiel. Want het groeiproces, het oogsten, spinnen, weven en finishen hier in de regio is veel minder belastend voor het milieu.

Linnen van veld naar je gordijnen

Voordelen en vooroordelen linnen gordijnen

LINNEN GORDIJNEN KREUKEN

Ja linnen gordijnen kreukt. Maar dat geldt vooral als je het gebruikt als kleding. Wanneer je linnen gewoon gebruikt voor gordijnen (waar je dus niet veel aan zit) zal het ook niet snel kreuken. En het onregelmatige van de vezel wordt juist vaak versterkt door het te stonewashen bijvoorbeeld. Dat kan prima want linnen is een heel sterke vezel! En voor wie niet van kreuk houdt, linnen kan heel goed (heet) worden glad gestreken. 

LINNEN GORDIJNEN VERKLEUREN

Nee, linnen gordijnen verkleurt niet sneller dan andere materialen. Het ligt er maar aan of de stof goed is geverfd, en dat geldt ook voor polyester of katoen. De enige kleur van linnen die wel verkleurt is naturel linnen (ongebleekt en ongeverfd). Let bij alle stoffen altijd op de lichtechtheid, dat zegt meer dan het materiaal waar het van gemaakt is.

LINNEN GORDIJNEN KRIMPEN

Dat kan, maar dat geldt voor alle materialen. En omdat krimp bij gordijnen niet zo handig is, worden de stoffen altijd wel behandeld om een zo laag mogelijke krimp te hebben. Ook hier geldty dat bij de meeste gordijnstoffen krimp wordt aangegeven.

LINNEN GORDIJNEN HANGEN UIT

Wat daar vaak mee wordt bedoeld is dat linnen gordijnenwat korter en langer wordt door het jaar heen. Linnen is een 100% natuurlijke vezel en wat gevoeliger voor luchtvochtigheid dan bijv. 100% polyester. Maar ook hier geldt dat stoffen worden gefinished/behandelt om deze eigenschap te beperken. Dus in de praktijk -en bij goede stoffen- zal dit nauwelijks gbeuren.

LINNEN GORDIJNEN ZIJN DUUR

Ja, linnen raambekleding is relatief duur, dat komt omdat het slechts op een berkt aantal plekken in de wereld kan groeien. En linnen is een heel sterke vezel (en lang) waardoor het ook voor meer technische doeleinden wordt gebruikt (bijvoorbeeld versterken carbon frames van fietsen).

button linnen vouwgordijnen

Gordijnen met linnen of linnenlook

Mede vanwege de prijs en sommige van de andere eigenschappen wordt linnen vaak gecombineerd met andere (goedkopere) materialen. Vaak met polyester zodat je wel de echte onregelmatige en natuurlijke structuur hebt van echt linnen, maar met polyester aangevuld voor soepelheid of minder kreuk.

En natuurlijk zijn er ook stoffen die zo zijn geweven dat ze lijken op linnen, maar wel een stuk voordeliger zijn. Vaak ook heel mooi, maar ze missen het natuurlijke en vallen soms ook wat minder mooi.

collectie met linnen en linnenlook

collectie linnenlook vouwgordijnen

 En natuurlijk zijn er ook stoffen die zo zijn geweven dat ze lijke op linnen, maar wel een stuk voordeliger zijn. Vaak ook heel mooi, maar ze missen het natuurlijke en vallen soms ook wat minder mooi.