Lengte gordijnen

Wat is een goede lengte voor gordijnen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de lengte van je gordijnen. Meestal wordt er voor gekozen om je gordijnen net boven de vloer te laten hangen ("vrij hangen"), maar als je kiest voor een romantische look, of juist hoogte verschillen niet wil laten opvallen, kan je ook kiezen voor "staande " of "XL lengte" gordijnen.

 

Gordijnen net boven de vloer vrijhangen

Gordijn hangen vrij (-1 tot-2 cm)

De meeste gordijnen hangen vrij van de grond. Je kiest dan voor gordijnen die 1-2 boven de vloer hangen. Voordeel hiervan is dat je gordijnen worden niet vies worden en ze schuiven makkelijk. Wat wel een nadeel is, is dat geen huis helemaal recht is, het is heel gebruikelijk dat je raam rechts een centimeter hoger is aan de ene kant dan aan de andere kant. Je kan dat verschil bij plooigordijnen wel aanpassen omdat er verstelbare haken in zitten. 

Gordijn staan op de vloer

Gordijnen "staan" op de grond (+1 tot 5 cm)

 Dit geeft een wat luxere, klassieker of stoerdere uitstraling van je gordijn. Het voordeel hiervan is dat je eventuele hoogteverschillen van je raam nauwelijks meer te zien zijn. Je gordijn kan hier wel heel mooi mee vallen. Deze iets ruimere lengte zien we tegenwordig steeds meer. Ook als je kamer niet overal evenhoog is, zijnnet te lange gordijnen wel handig. Je ziet het heel goed als een gordijn aan de ene kant te kort is, of korter dan op andere plekken. Maar je ziet het niet erg goed als het op sommige plekken iets langer valt. 

Gordijn slepen over de grond

Gordijn "XL" (+12 cm)

Soms geef je de voorkeur aan echt lange gordijnen, je gordijnen worden dan "gedrapeerd" op de grond.Hierdoor moet je wel altijd je gordijn schikken, mooi neerleggen, maar het kan wel heel mooi zijn, zeker als je heel hoge ramen hebt.

Vaak worden gordijn met "XL lengte", niet zo veel geopend en gesloten, maar zijn ze meer decoratief.