Maakmethodes | Gordijnen op maat

maandag 26 september 2022 | Blog | Alles over

Je stof gekozen wat je graag in huis hangt, maar nu nog kiezen welke gordijnconfectie je wilt hebben? Wat is dat eigenlijk een gordijnconfectie? Het komt neer op de maakmethode van het gordijn, er zijn verschillende manieren hoe je je gordijn kunt laten maken. We laten je zien wat de meest gebruikte manieren zijn.

Hoe wil jij gordijnen gemaakt?

Het maken van gordijnen op maat is natuurlijk een luxe; het kiezen van de stijl, kleur en ophangmethode helemaal naar wens. Er zijn veel verschillende soorten, en elke verschillende manier heeft z’n voordelen, plus het creëert een andere sfeer binnen huis. Voor gordijnen zijn er drie veel gebruikte confectie methodes: wave gordijnen, roede met zeilringen (met ingeslagen RVS ringen) en plooi gordijnen, dus er moeten veel keuzes gemaakt worden. Lees hier meer over alle opties en handige weetjes over gordijnen.

Gordijn met dubbele plooi | Oostende oatmeal

Gordijnen met plooien

In Nederland zie je deze maakmethode het meest. Met plooigordijnen heb je veel invloed op hoe het gordijn eruitziet en welke sfeer het in de ruimte brengt. Dit komt omdat er drie verschillende soorten plooien zijn; enkele, dubbele en driedubbele plooi. 

Wat belangrijk is om te weten, hoe hoger de stof is, hoe minder zichtbaar het effect van de plooien is. Voor hoge gordijnen (van plafond tot vloer) is een dubbele plooi vaak het mooist. Door middel van plooien krijg je een speels effect in de gordijnen, hoe meer plooien je neemt hoe losser het gordijn wordt, en het een volle en gezellige sfeer geeft. Hierbij valt de stof aan de onderkant ook nog lekker royaal. 

 • Enkel: Deze plooi wordt boven 1-malig geplooid, waardoor er minder textuur in de stof zit en het wijder uiteen valt op de grond. Dit is de meest speels en soepele manier voor plooi gordijnen. Doordat deze methode niet te veel stof in gebruik neemt, is het geschikt voor overgordijnen of verduisterende gordijnen (zoals velours en linnen, wat zwaar is). Het grootste voordeel aan de enkele plooi is dat je het minste extra stof nodig hebt voor confectie, en daarom is het de goedkoopste manier!
 • Dubbel: De dubbele plooi gordijnen hebben een mooie drapering, bijvoorbeeld voor overgordijnen. Het valt rechtlijniger en creëert een volle rijke uitstraling (door gebruik van extra stof). Deze dubbele plooi methode wordt ook wel de vlinderplooi genoemd, waarin de stof royaal gebruikt wordt. We zien deze dubbele plooi confectie vooral bij vitrage en inbetween gordijnen (voor ongevoerde gordijnstoffen). 
 • Driedubbel:  De driedubbele plooi confectie is extra chique! De stof wordt 3-maal gestikt, wat de gordijnen een royale en volle uitstraling meegeeft. De driedubbele confectie is een overvloedige plooi, wat daardoor ook extra stof verbruikt, maar zorgt wel voor een rijkelijk speelse gordijn. Ons advies is om te kiezen voor een soepele stof, omdat het gordijn anders te stug wordt. Denk dus aan een inbetween stof, of linnen gordijnen.

Handig om te weten:
De gordijnen worden gemaakt met verstelbare haken waardoor je hoogte van je gordijnen nog wat kan aanpassen. Ook met geplooide gordijnen kan je kiezen voor ophanging op een rails en roede (dus hangend onder ringen). Een driedubbele plooi wordt voornamelijk bij vitrage of inbetween gordijnen gebruikt, omdat anders het gordijn te zwaar wordt. 

Voordelen van een geplooid gordijn:

 • Goedkoopste manier van confectie
 • Hoogte gordijn nog aan te passen met de verstelbare haken
 • Mooi nonchalante valling

Gordijnen met (zeil)ringen

Gordijn met ringen | Elba roest

Hierbij worden in de gordijnstof metalen ringen ingeslagen. Omdat wave gordijnen vrij strak zijn is het ook een leuke optie om iets vergelijkbaars te nemen, maar dan met gordijnringen, doordat deze gordijnen niet zo secuur “waven” zijn krijgt het een robuust karakter. Er zijn twee maten ringen 25 mm of 40 mm. Met een roede van 20mm of minder wordt meestal gecombineerd met ringen 25 mm. Bij een roede van 30 mm heb je ringen nodig van 40mm. De gebruikte ringen zijn ingeslagen, de RVS-ring is in verschillende kleuren en maten beschikbaar, zodat ze mooi passen bij je roede. Deze manier van confectie ziet er wat stoerder uit en past heel prima bij een wat industriële of landelijke look. Deze manier van confectie is wat duurder. 

Handig om te weten: 
Gordijnen met zeilringen hangen altijd aan een roede. Een tip voor ingeslagen gordijnen met ringen is om het in de slaapkamer te gebruiken wanneer de roede minimaal 20 centimeter boven het raam zit, om lichtinval door de ringen te minimaliseren. Deze manier van confectie is wat duurder. 

Voordelen gordijn met zeilringen:

 • Mooi stoere of landelijke look
 • Ringen en roede kunnen goed op elkaar worden afgestemd qua kleur

Wavegordijnen 

Wavegordijnen | Renesse weed

Wave gordijnen (ook wel wave plooi gordijn) zijn gordijnen met een regelmatig golfend patroon die gemonteerd kunnen worden op een rails. Dit is wat nieuwere en strakkere vorm van confectie en ophanging door middel van runners. Er zijn twee wave runners die gekozen kunnen worden in 6cm of 8cm, wat dus de grote van de wave bepaalt. Wavegordijnen kunnen hangen aan een rail (met waverunners) of een railroede met waverunners 

De dikte van de stof bepaald de uitstraling die het gordijn geeft in aan de ruimte. Met een inbetween wave plooi gordijn krijg je een soepel gordijn, terwijl je met een verduisterend wave gordijn een sfeervol stoer karakter krijgt met elegante dikke gordijn. Wel geldt voor beide, wave gordijnen komen het mooiste tot haar recht als de stof kamerhoog zijn!

Handig om te weten: 
Wavegordijnen worden gemaakt met losse (niet verstelbare) haken in het gordijn. Deze worden opgehangen aan waverunners, die je direct bij de rails koopt. Let wel op, voor het kopen van gordijnen moet je weten welke rail je wilt gebruiken voordat je de lengte van het gordijn kan bepalen. Bij wave plooi gordijn hangt het gordijn altijd onder de rail.

Voordelen wavegordijnen:

 • Perfecte regelmatige valling van iedere waveplooi
 • Goed te combineren met een rail of railroede met waverunners
 • Kan met elke stof gecombineerd worden
 • Een voordeel daarvan is dat er geen kreukels komen in de stof
 • Het mogelijk om elektrische gordijnrails te hebben

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen in de dag | Ravenna ivoor

Ravenna ivoor

Vouwgordijnen zijn ideaal als je een mooi raam wilt aankleden of een erker. Ook in combinatie met overgordijnen zijn vouwgordijnen heel mooi. Iedere laag geeft warmte en sfeer aan je kamer. 

Categorieën

Meer artikelen