• Welke gordijnrail past bij jouw gordijnen?

 • Ophangmethodes gordijnen

Hoe kan je de gordijnen opphangen?

vrijdag 24 september 2021 |

Er moeten heel veel keuzes worden gemaakt. Als je al weet welke gordijnstof je wilt, moet je natuurlijk ook nog kiezen voor de ophanging van de gordijnen. Wat gaat het worden? Gordijnrails, een roede of een railroede.

Ophang methodes voor gordijnen

Je bent op zoek naar mooie gordijnen. Maar hoe kan je ze mooi ophangen.

Wij geven de meest gebruikte opties aan:

 • Rails
 • Roedes
 • Railroede

Gordijnrails

De meeste gordijnen worden gehangen aan gordijnrails. Gordijnrails zijn doorgaans ook de meest voordelige vorm van ophanging, in ieder geval is de startprijs van rails het laagst. Maar ook in rails zijn heel veel varianten en merken.

En natuurlijk zijn er ook rails in verschillende kleuren. Standaard is de wit de meest geleverde kleur. Als je plafond wit is, is een witte rail een heel goede oplossing. Wil je net iets meer pit bij je gordijnen, of een zwart accent meegeven, dan wordt zwart ook veel gebruikt. En natuurlijk zijn er ook alu-kleurige en brons/messing tinten.

Als je je rail niet wilt zien, en het is mogelijk in je woning, dan is een stucrail ook een goede optie. In dat geval wordt bij de bouw(of verbouwing) een rail in je plafond gestuct zodat je je rail niet ziet.

Lengte rails

De meeste rails worden gemaakt in 6 of 7 meter lengte. Als dat mogelijk is, neem dan je rail in één deel, zodat je geen verbindingen hoeft te maken, waar de gordijnen altijd minder makkelijk door schuiven.

Welk soort gordijn kan je ophangen aan een gordijnrail?

 • Geplooide gordijnen. In dat geval heb je gewone runners nodig. Bij transparante gordijnen zit er meestal een plooi om de 8 cm, en bij overgordijnen zitten de plooien om de 10 cm. Een geplooid gordijn kan voor de rail hangen of eronder.
 • Wavegordijnen. Daar horen speciale waverunners bij. Koop deze direct bij je rail, zodat ze er goed door lopen. Je kan kiezen uit twee soorten waverunners, 8 cm en 6 cm. Het verschil is de lengte koord tussen de twee runners. Voor hoge gordijnen is een wavekoord van 8cm het meest gebruikt. Wavegordijnen hangen altijd onder de rail.

VEEL GEBRUIKTE GORDIJNRAILS

Gordijnroedes

Wil je een stoerdere of romantischer ophanging, dan is een roede ook een goede optie.

Er zijn verschillende diktes roedes:

20/25mm; doorgaans gebruikt voor lichtere en kleinere gordijnen

28/30mm; meest gebruikt, deze zijn geschikt voor alle types

40mm; voor een heel robuuste look

Roedes zijn ook in meerdere kleuren te koop. Het meest gebruikt is een alu/RVS kleur, maar ook zwarte roedes worden veel gebruikt tegenwoordig, en ook brons en wit.

Lengte roedes

De meeste roedes worden gemaakt in 6 meter lengte. Als dat mogelijk is, neem dan je rail in één deel, zodat je geen verbindingen hoeft te maken, waar de gordijnen altijd minder makkelijk door schuiven. Houdt er rekening bij dat je bij roedes je gordijnen niet voorbij de ophanging kan schuiven. Een roede van bijvoorbeeld 4 meter lengte zal zeker op drie punten bevestigd moeten worden.De maximale roede voor een gweone roede met 3 steunen is 480cm. Een extra sterke roede kan tot 560 cm met 3 steunen.

Welk soort gordijn kan je ophangen aan een gordijnrail?

 • Ring gordijnen. In dat geval worden er in het gordijn in de confectie, ringen geslagen. Deze ringen zijn er ook in verschillende diameters. Bij een roede van 20mm kies je ringen 35mm, Bij een roede28/30 mm kies je ringen 40mm. Bij een roede van 40mm, kies je ringen van 64mm (let op deze zijn meestal aanzienlijk duurder). Houdt er rekening mee dat een gordijn met ringen ca. 16 cm diep is.
 • Geplooide gordijnen. In dat geval heb je losse ringen bij je roede nodig. De binnenring van de losse gordijnringen moet ca 10mm. groter zijn dan de roede om goed te kunnen schuiven. Onder aan deze ringen zit een klein extra ringetje waar je het haakje van het gordijn inhangt.

 

Railroedes

Railroedes zijn eigenlijk rails met het uiterlijk van een roede. Ze zijn net wat decoratiever dan gewone rails. Daarom worden ze vaak ook gebruikt in een wat mooiere kleur, zoals zwart, alu/RVS of brons. Maar ook brons/messing tinten zijn mogelijk.

Railroedes zijn er – net als roedes- in verschillende diameters 20 / 25 of 28mm. Een roederail kan op meerdere plekken worden bevestigd.

Railroedes zijn ideaal voor een grote raampartij. Het gordijn heeft geen last van steunen. En schuift makkelijk van de ene naar de andere kant.

Lengte rails

De meeste rails worden gemaakt in 6 of 7 meter lengte. Als dat mogelijk is, neem dan je rail in één deel, zodat je geen verbindingen hoeft te maken, waar de gordijnen altijd minder makkelijk door schuiven. Als er wel 2 rails moeten komen, kies dan de overgang op een plak waar het gordijn niet door hoeft te schuiven.

Welk soort gordijn kan je ophangen aan een gordijnrail?

 • Geplooide gordijnen. In dat geval heb je gewone runners nodig. Bij transparante gordijnen zit er meestal een plooi om de 8 cm, en bij overgordijnen zitten de plooien om de 10 cm. In dit geval hang je je gordijn onder de rail, zodat je de rail blijft zien.
 • Wavegordijnen. Daar horen speciale waverunners bij. Koop deze direct bij je rail, zodat ze er goed door lopen. Je kan kiezen uit twee soorten waverunners, 8 cm en 6 cm. Het verschil is de lengte koord tussen de twee runners. Voor hoge gordijnen is een wavekoord van 8cm het meest gebruikt. Wavegordijnen hangen altijd onder de rail.

Prijzen gordijn ophanging

Gordijnrails zijn de meest voordelige vorm van ophanging. Daarna komen roedes en railroedes. Er zijn meerdere online aanbieders van rails – roedes en railroedes.

Dus er zijn verschillende prijzen, maar onderstaand een indicatie op basis van 4 meter lengte en plafondbevestiging:

DS-rail wit met gewone runners*                                           € 83,-

Roede RVS 28mm voor gordijn met zeilringen                         €169,-

Roede RVS met losse ringen voor plooigordijnen                      €289,-

Roederail zwart 28 mm met gewone runners*                         €243,-

*waverunners zijn meestal iets duurder

Veel gebruikte rails voor gordijnen

Er zijn heel veel merken en soorten rails. Onderstaand een aantal rails die wij vaak zien/gebruiken:

 • Robusto rail; rechte rail, goed voor alle types gordijnen
 • Curva rail; subtiele iets afgeronde rail voor lichtere gordijnen
 • DS rail; mooie afgeronde rail. Mooi voor wavegordijnen en geplooide gordijnen die onder de rail komen te hangen.
 • KS rail; minder mooi, maar goed voor zware gordijnen
 • G2102; subtiele iets afgeronde rail voor lichtere gordijnen

Veel gebruikte roedes voor gordijnen

Bij roedes zijn er minder visuele verschillende tussen de verschillende roedes. De verschillen zitten hier meer in de gebruikte steunen en eindknoppen.

Veel gebruikte railroedes voor gordijnen

Bij roedes zijn er minder visuele verschillende tussen de verschillende roedes. De verschillen zitten hier meer in de gebruikte steunen en eindknoppen.

Tips & trucs van de professional!

Omdat wij expert zijn in gordijnen weten we natuurlijk veel van gordijnen. Maar om toch net wat meer informatie te kunnen bieden, hebben we gesproken met Jenny Mulder van www.roedesonline.nl.

Zij heeft jarenlange ervaring in raambekleding. Eerst fysiek in een winkel en later met een webshop voor gordijnen en rails. De laatste jaren heeft zij zich toegespitst op de ophanging van de gordijnen, dus de ophanging van de gordijnen. Dus het onderwerp van deze blog.  

Dus delen we graag de mening van Jenny met je.

Wat zijn goede rails om te gebruiken?

“Wij hebben ons gespecialiseerd in goede en mooie rails. Eigenlijk alle rails die we hebben zijn kwalitatief goed, en we geven duidelijk aan voor welk type gordijn ze geschikt zijn. Veel gebruikte rails zijn bijvoorbeeld Robusto, Curva of Brest. Daarnaast zien we dat er vaker wordt gevraagd naar Stucrails, die ingebouwd worden in het plafond. Veel rails kunnen worden geleverd met sterke kunststof glijders, met waverunners, en ook met rollers voor zware gordijnen.”

Daarnaast gebruiken we ook vaak kwalitatief hoogwaardige rails/railroedes van Interstil”

Hoe hang je de rails op?

“Dat is afhankelijk van de rails en gordijntype. Maar wij adviseren meestal de rail ca. 7-8 cm uit de wand te hangen, zodat de gordijnen ruim kunnen vallen. Ook voor geplooide gordijnen. Voor wavegordijnen en gordijnen met ringen heb je deze afstand helemaal nodig, omdat het gordijn ook een slag naar achteren maakt. Overweeg zeker om de geplooide gordijnen onder de rail te hangen ook dan vallen ze heel mooi.”

Zie je grote verschuivingen in types rails?

“Ik zie dat er meer aandacht is voor mooiere rails of railroedes. Ook aan de ophanging van de gordijnen wordt geld uitgegeven. Elektrische gordijnrails worden vaak gekozen. Je gordijnen openen en sluiten met een App op je telefoon is populair aan het worden.

Verder zijn er tegenwoordig ook mooie platte gordijnrails (bijvoorbeeld voor dakkapellen) en dubbelspoor rails (voor een combinatie van vitrage en overgordijn).”

Zijn er trends in de gordijnrails?

“Natuurlijk zijn er trends. Zwarte rails zijn al een poos een trend, en momenteel is er ook meer vraag naar messing rails. Alles loopt natuurlijk samen met trends in het interieur.

Ook is er weer meer aandacht voor houten roedes bijvoorbeeld de roede Hout Rex in noten, kersen, beuken (20 mm of 30mm). Dat geeft een mooi retro en natuurlijk effect".

Categorieën

Meer artikelen