Wave gordijn | wat zijn de voordelen van wave gordijnen?

zaterdag 29 februari 2020 | Blog | Achtergrondinfo gordijnen

Wave gordijnen zijn een relatief nieuwe manier van gordijnen confectioneren. Wil  jij alles weten over  waveplooi gordijnen, lees dan meer!

WAVE GORDIJN OP MAAT

Wat is een  waveplooi gordijn?

Wavegordijnen

Waveplooi gordijnen zijn goed te herkennen aan een mooi gelijkmatige golf plooi aan de bovenkant. Deze golven zijn zo regelmatig doordat de gordijnen worden opgehangen aan een koord van waverunners, met een gelijke afstand tussen de runners van 8 (of 6 centimeter).

Wavegordijn runners

Waverunners zijn verkrijgbaar met een tussenafstand van 6 en 8 cm. 8 cm is het meest gebruikt.

Voordelen wave plooi gordijnen

 • Mooie regelmatige valling. 
 • Montage op rails, altijd soepel lopend
 • Kunnen dus ook op elektrische rails eventueel
 • Ruime keuze uit rails

Nadelen wave plooi gordijnen

 • Iets duurder om te maken
 • Zijn het mooist met kamerhoge stoffen, dus misschien iets beperkter qua keuze
 • Je moet weten welke rail je wilt gebruiken, voor je de lengte van het gordijn kan bepalen. Bij waveplooi hangt het gordijn altijd onder de rail.
 • Net als bij gordijnen met ringen is het pakket gordijnen wat dieper dan bij geplooide gordijnen. Houdt rekening met 14-15 cm diepte. Het pakket is wel wat smaller en compacter als het gordijn geopend is.     

Wave plooi gordijnen van kamerhoge stoffen of breedte stoffen?

Wave gordijn van breedte stof

Ontwerp: Lew Interieur Utrecht

Waveplooi gordijnen kunnen met alle gordijnstoffen worden gemaakt. Maar omdat het een heel gelijkmatige valling heeft, kan het zo zijn dat een verticale naad beter zichtbaar is. Bij gordijnstoffen met een breedte van ca. 130-160 cm worden er bijna altijd banen aan elkaar gemaakt. Het kan gebeuren dat een naad dan meer zichtbaar is dan bij een geplooid of ring gordijn.

Bij het gebruik van kamerhoge stoffen (of kamerbrede stoffen) met een hoogte van ca. 280-320 cm.  zijn er in de meeste gevallen geen verticale naden. Alleen als het gordijn hoger moet worden dan wat de stof is, zullen er naden in komen. 

Zijn gordijnen met een waveplooi van kamerhoge stoffen dan ook duurder?

Nee, want je hebt er ook veel minder stof van nodig (ca. 50%).  Het lijkt alleen zo, omdat stofprijzen worden aangegeven per strekkende meter. En dan zijn kamerhoge stoffen vaak duurder. Als je de prijzen goed wilt vergelijken moet je de prijs van de kamerhoge stof delen door 2, om het te kunnen vergelijken met een stof van 140 cm.

Welke gordijnstoffen zijn geschikt voor wave plooi.

 • Inbetween gordijnstoffen

Wavegordijn inbetween Houten

Transparante gordijnstoffen – vitrage of inbetween stoffen – zijn heel geschikt voor het maken van inbetween wave gordijnen. Je ziet de mooie gelijke valling heel erg goed. En wat ook heel handig is, er is een heel groot aanbod in kamerhoge stoffen. Dat komt omdat ook bij vitrages en inbetween gordijnen naden goed zichtbaar zijn, en daarom is er al een groot aanbod van kamerhoge inbetween gordijnstoffen. Vaak hebben deze stoffen ook een onder afwerking met een verzwaringskoord, zodat een onderzoom niet nodig is. 

BEKIJK ALLE VITRAGE INBETWEEN GORDIJNSTOFFEN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR WAVE PLOOI

 • Gordijnen met een waveplooi van lichtdoorlatende stoffen (overgordijnen)

Wavegordijn Ravenna

Ook van lichtdoorlatende stoffen kan je prima wave gordijnen maken. Er is steeds meer keuze uit kamerhoge stoffen zodat het gordijn naadloos gemaakt kan worden. Vaak hebben deze stoffen een onderzoom, we gebruiken dan meestal een enkel onderzoom zodat de wave ook aan de onderkant mooi valt.

Overgordijn wave plooi met vderzwaringskoord

Overgordijnstof Blije zand met verzwaringskoord

BEKIJK ALLE KAMERHOGE OVERGORDIJN STOFFEN

 • Verduisterende wave plooi gordijnen.

Als je in je slaapkamer verduisterende gordijnen wilt, kan je ook waveplooi gordijnen kiezen. Hier adviseren we zeker kamerhoge stoffen. Omdat de stoffen vaak wat stugger zijn is een eventuele verticale naad beter te zien dan bij transparante of licht doorlatende stoffen. Het kan wel, maar een naad kan beter zichtbaar zijn. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een gewone stof met een verduisterende voering.

Houdt er ook rekening mee dat het gordijn onder de rail hangt, dus er kan licht tussen rail en gordijnen doorkomen. 

Bekjk alle verduisterende kamerhoge gordijnstoffen

Opmeten wave gordijnen

Het is niet moeilijk om je wave gordijnen zelf op te meten. Bekijk onze handige meetinstructie wavegordijn.

Inspiratie | voorbeelden van wave gordijnen

Categorieën

Meer artikelen