Wave gordijn | Wat zijn de voordelen van wave gordijnen?

donderdag 2 november 2023 | Blog | Alles over

Zoals de naam het al zegt, je gordijnen hebben een wave of golvend effect. Deze manier om gordijnen te confectioneren is een relatief nieuwe methode, het mooie van deze methode is dat altijd (gordijnen open of dicht) een mooie regelmatige wave hebt. Wil jij alles weten over waveplooi gordijnen, lees dan meer!

Renesse weed inbetween gordijnen

Wat zijn wave gordijnen op maat?

Wave gordijnen (ook wel waveplooi) zijn goed te herkennen aan de mooi gelijkmatige golvende plooi aan de bovenkant. Deze golven zijn zo regelmatig doordat de gordijnen worden opgehangen aan een koord van waverunners, met een gelijke afstand tussen de runners van 8 (of 6 centimeter). Wave gordijnen kunnen volledig op maat gemaakt worden,en dat is juist bij zulke perfecte gelijke golfploooien heel mooi. Waverunners zijn verkrijgbaar met een tussenafstand van 6 en 8 cm: de meest gebruikte zijn de runners met 8 cm afstand.

De waverunners koop je het best samen met de rail. Er zijn namelijk twee types runners mogelijk , namelijk met runners met 6cm koord tussen de runners of 8 cm. Bij 8 cm zijn de golven wat breder, deze wordt het meest gebruikt.

Wavebreedte

Er zijn twee wavebreedtes. Namelijk 6 of 8 cm. Bij een wave van 8 cm zit er 8 cm koord tussen iedere runner. En bij 6 cm is dat natuurlijk 6 cm. Bij een wave van 6 cm zijn de waves dus smaller. In een wavegordijn van 6 cm zit meer stof dan bij een wave van 8 cm. Omdat er meer runners nodig zijn is het pakket als het openegeschoven is ook breder. Wij kamken beide wavebreedtes met een plooidiepte van 14 cm. Deze an als je dat wilt ook dieper 12 of 16 cm bijvoorbeld.

Je koopt het runnerkoord bij je rail. In de meeste rails past runnerkoord, dus je kan ook een bestaande rail gebruiken voor wavegordijnen, maar vaak moet de rail wel verplaatst worden omdat de wave verder naar achter steekt dan een geplooid gordijn.

Wave 6 of 8 cm

Voordelen wave plooi gordijnen

 • Mooie regelmatige valling. 
 • Montage op rails, altijd soepel lopend
 • Kunnen dus ook op elektrische rails eventueel
 • Ruime keuze uit rails
 • Vaak passen wave runners ook in bestaande rails.

Nadelen wave plooi gordijnen

 • Iets duurder om te maken
 • Zijn het mooist met kamerhoge stoffen, dus misschien iets beperkter qua keuze
 • Je moet weten welke rail je wilt gebruiken, voor je de lengte van het gordijn kan bepalen. Bij waveplooi hangt het gordijn altijd onder de rail.
 • Net als bij gordijnen met ringen is het pakket gordijnen wat dieper dan bij geplooide gordijnen. Houdt rekening met 14-15 cm diepte. Het pakket is wel wat smaller en compacter als het gordijn geopend is.     

Wave gordijn van breedte stof

Ontwerp: Lew Interieur Utrecht

Meest gestelde vragen over wave gordijnen:

Wave plooi gordijnen, welke stof is het meest geschikt?

Waveplooi gordijnen kunnen met alle gordijnstoffen worden gemaakt, maar omdat het een heel gelijkmatige valling heeft, kan het zo zijn dat een verticale naad beter zichtbaar is. Bij gordijnstoffen met een breedte van ca. 130-160 cm worden er bijna altijd banen aan elkaar gemaakt. Het kan gebeuren dat een naad dan meer zichtbaar is dan bij een geplooid of ring gordijn.

Bij het gebruik van kamerhoge stoffen (of kamerbrede stoffen) met een hoogte van ca. 280-320 cm.  zijn er in de meeste gevallen geen verticale naden. Alleen als het gordijn hoger moet worden dan wat de stof is, zullen er naden in komen. 

Daardoor adviseren wij om kamerhoge stoffen te gebruiken voor wavegordijnen.

Zijn gordijnen met een wave plooi van kamerhoge stoffen duurder?

Nee, want je hebt er ook veel minder stof van nodig (ca. 50%). Het lijkt alleen zo, omdat stofprijzen worden aangegeven per strekkende meter. Het gebeurt vaak dat kamerhoge stoffen vaak duurder. Als je de prijzen goed wilt vergelijken moet je de prijs van de kamerhoge stof delen door 2 om het te kunnen vergelijken met een stof van 140 cm.

Welke gordijnstoffen zijn geschikt voor wave plooi?

 • Inbetween gordijnstoffen:
  Transparante gordijnstoffen – vitrage of inbetween stoffen – zijn heel geschikt voor het maken van inbetween wave gordijnen. Je ziet de mooie gelijke valling heel erg goed. En wat ook heel handig is, er is een heel groot aanbod in kamerhoge stoffen. Dat komt omdat ook bij vitrages en inbetween gordijnen naden goed zichtbaar zijn, en daarom is er al een groot aanbod van kamerhoge inbetween gordijnstoffen. Vaak hebben deze stoffen ook een onder afwerking met een verzwaringskoord, zodat een onderzoom niet nodig is. 

  BEKIJK ALLE INBETWEEN GORDIJNEN

Houten zand wavegordijn

Cirrus oatmeal wave

 • Gordijnen met een waveplooi van lichtdoorlatende stoffen (overgordijnen): Ook van lichtdoorlatende stoffen kan je prima wave gordijnen maken. Er is steeds meer keuze uit kamerhoge stoffen zodat het gordijn naadloos gemaakt kan worden. Vaak hebben deze stoffen een onderzoom, we gebruiken dan meestal een enkel onderzoom zodat de wave ook aan de onderkant mooi valt.

  Overgordijnstof Blije zand met verzwaringskoord

  BEKIJK ALLE KAMERHOGE OVERGORDIJNEN

  Blije zand met waveplooi


 • Verduisterende wave plooi gordijnen: 

  Als je in je slaapkamer verduisterende gordijnen wilt, kan je ook waveplooi gordijnen kiezen. Hier adviseren we zeker kamerhoge stoffen. Omdat de stoffen vaak wat stugger zijn is een eventuele verticale naad beter te zien dan bij transparante of licht doorlatende stoffen. Het kan wel, maar een naad kan beter zichtbaar zijn. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een gewone stof met een verduisterende voering.

  Houdt er ook rekening mee dat het gordijn onder de rail hangt, dus er kan licht tussen rail en gordijnen doorkomen. 

  Bekjk alle verduisterende kamerhoge gordijnstoffen

Hoe kan ik wave gordijnen opmeten?

Het is niet moeilijk om je wave gordijnen zelf op te meten. Bekijk onze handige meetinstructie wavegordijn.

Welke rails heb je nodig voor deze gordijnen?

Er zijn meerdere rails waar je zowel geplooide gordijnen en wavegordijnen aan kunt hangen. Maar wat het grote verschil is dus het type runners wat je erbij koopt/nodig hebt.

Voor geplooide gordijnen heb je gewone runners (soms asynmetrische runners) nodig. En bij wave gordijnen heb je waverunners nodig (6 of 8 cm). De runners zijn verkrijgbaar in wit en zwart (passend bij de rais die je kiest). Er zijn twee soorten runners (brredspoor of smalspoor). Daarom is het altijd het best om de runners meteen bij de rail aan te schaffen, zodat je de juiste hebt.

Vergeet ook niet als je nieuwe rails koopt om er een trekstang bij te kopen. Daardoor hoef je niet aan de gordijnen te zitten, als je de gordijnen opent en sluit. En daardoor blijven je gordijnen langer mooi.

Inspiratie | voorbeelden van wave gordijnen

Categorieën

Meer artikelen