Verduisterende gordijnen op maat - tips

donderdag 31 maart 2022 | Blog | Alles over

Vind jij het fijn om te slapen in een slaapkamer die lekker donker is. Hoe laat het ook is, en welk jaargetijde dan ook? Kies dan voor verduisterende gordijnen op maat. 

Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten van een fijne nachtrust. Veel mensen slapen beter in een hele donkere kamer. Om deze reden is het een goed idee om verduisterende gordijnen op te hangen in jouw slaapkamer.

Kies voor verduisterende gordijnen om je nachtrust te bevorderen

Als het donker is in je slaapkamer, geef je jouw hersenen het gevoel dat het nacht is. Biologisch gezien koppelen je hersenen de nacht aan nachtrust, en dus aan slapen. Hoe donkerder het is in je kamer, hoe meer je jouw brein het gevoel geeft dat je moet slapen. Hierdoor zorg je er dus voor dat je sneller inslaapt. Daarnaast kan je ook gemakkelijker in slaap vallen als het bijvoorbeeld nog licht is buiten, en word je ook minder snel wakker als het ’s ochtends weer licht wordt. Hoe je je slaapkamer precies verduistert? Dat lees je hieronder.

Bonaire oud roze

3 MANIEREN OM JE SLAAPKAMER TE VERDUISTEREN:

Juist in de slaapkamer vinden veel mensen het fijn als het donker is, het hele jaar door. Er zijn verschillende manieren om hiervoor te zorgen. Wat zijn de beste opties voor verduisterende slaapkamer gordijnen? Dat lees je hieronder. Aan de hand van verschillende voor- en nadelen kies je vervolgens eenvoudig jouw favoriete verduisteringsgordijn. Lees dus snel verder voor een uitgebreide uitleg van welk verduisteringsgordijn het beste bij jou past.

1. 100% verduisteringsgordijnen op maat (blackout gordijnen)

Bonaire zand kinderkamerBlackout gordijnen zijn 100% verduisterend, er komt geen licht door. De stoffen zijn aan de achterkant voorzien van een coating, die er voor zorgt dat er geen licht door de stof komt. Hierdoor is de achterkant meestal wit. De voorkant is een gewone gordijnstof. De meest gebruikte stof voor blackout verduisterende gordijnen is de linnenlook gordijnstof BONAIRE.


Voordelen black-out verduisteringsgordijnen:

 • Gordijnen van deze stof zijn 100% lichtdicht, alleen naden kunnen zichtbaar zijn.
 • Relatief goedkoop om te maken, want je hebt geen voering nodig.

Nadelen:

 • De keuze is relatief beperkt (maar wordt steeds groter).
 • het gordijn is wat stugger dan andere soorten (maar ook dat wordt steeds beter bijv. stof Bonaire valt wel soepel).

WE hebben ook mooie kamerhoge blackout stoffen zoals Dalfsen - Peize, zodat je ook naadloze verduisterende gordijnen kunt laten maken

BEKIJK ONZE BLACKOUT LICHTDICHTE GORDIJNSTOFFEN

2. 80-90% verduisterende gordijnen op maat (dimout gordijnen)

Dimout  gordijnen verduisteren ca. 80-90%  (afhankelijk van de kleur kan dat minder zijn). Deze stoffen worden op een aparte manier geweven met een zwarte tussenlaag, die er voor zorgt dat de stof heel dicht is en weinig licht doorlaat. Deze stoffen zijn in veel kleuren verkrijgbaar, de voor- en achterkant hebben (dezelfde) kleur. Als je kiest voor een lichte kleur is het effect een stuk kleiner dan bij een donkere kleur. Er zijn heel veel stoffen en kleuren beschikbaar als je kiest voor dit type verduisterende gordijnen. Ben je op zoek naar een voordelige stof dan is een dimout gordijnstof een goede keuze.

Voordelen dimout verduisterende gordijnen:

 • Gordijnen van deze stof zijn redelijk verduisterend, alleen naden kunnen zichtbaar zijn
 • Relatief goedkoop om te maken, want je hebt geen voering nodig
 • Er is vrij veel keuze uit stoffen en kleuren
 • In dit type zijn relatief goedkope stoffen te vinden.

Nadelen:

 • Niet 100% verduisterende gordijnen 
 • De gordijnen vallen iets minder soepel

BEKIJK ONZE DIMOUT GORDIJN STOFFEN

BEKIJK ALLE VERDUISTERENDE GORDIJNEN

3. Verduisterende gordijnen op maat door gebruik te maken van verduisterende voering

Lienden zand met dimout voering

Als je toch graag een soepele of lichte stof wilt, of gewoon meer keuze wilt hebben, kan je er ook voor kiezen om te voeren met een black-out of dimout voeringstof. Deze kan je combineren met vrijwel iedere stof. Eigenlijkheb je zo heel veel keuze. Je kan niet meer iedere plooi kiezen, eigenlijk is een enkele plooi is de meest geschikte.

Voordelen gordijnen met verduisterende voering

 • Je kan vrijwel iedere gordijnstof combineren met een verduisterende voering
 • Naden zijn niet te zien
 • De gordijnen vallen soepel

Nadelen:

 • Duurder in confectie, want er worden twee stoffen gebruikt en ook twee keer maakloon
 • Het pakket (hoeveelheid stof) is groter, dus minder geschikt voor kortere gordijnen of als je weinig ruimte hebt.

Welke verduisterende gordijnen passen het beste bij jouw slaapkamer?

Iedere slaapkamer is anders en ook ieder persoon vindt een ander soort licht fijn om in te slapen. De keuze voor welk verduisterend gordijn je kiest is dan ook helemaal aan jou. Houd bijvoorbeeld rekening met aan welke kant van de kamer jouw raam zich bevindt. Als je een raam op het oosten hebt, kies je wellicht sneller voor 100% verduisterende gordijnen. Als je raam zich juist aan de noordelijke kant bevindt, waar de zon zelden volop schijnt, heb je misschien persé volledig verduisterende gordijnen nodig. Het is handig om daar op te letten bij de keuze voor de aanschaf van perfecte gordijnen voor in jouw slaapkamer.

Verduisterende gordijnen: vouwgordijnen

Bij het verduisteren van jouw slaapkamer, kun je kiezen voor verschillende soorten verduisterende gordijnen. Een goede optie zijn verduisterende vouwgordijnen op maat. Vouwgordijnen worden in het kozijn geplaatst en zijn naar wens omhoog en naar beneden te trekken met een kettingoord. Als je niet veel plek hebt in je slaapkamer kunnen vouwgordijnen heel handig zijn. Er kan altijd iets licht langs de zijkanten komen en ook door de stiksels kan iets licht komen.

Verschillende kleuren en stoffen

Bij verduisterende gordijnen denk je misschien aan saaie donkere kleuren en hele dikke stoffen, maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn deze soort gordijnen in bijna elke kleur en stof verkrijgbaar. Dat wil jij toch ook? Omdat het te verkrijgen is in zoveel verschillende opties, zorg jij voor een perfecte aansluiting met jouw interieur. Hieronder vind je enkele tips om jouw gordijnen perfect met jouw interieur te laten matchen.

Hoe kies je de juiste kleur voor je verduisterende gordijnen?

Als je gordijnen ophangt, wil je dit natuurlijk met je interieur laten matchen. Een goede manier om dit te doen is om een kleur die al in je slaapkamer voorkomt, ook in jouw gordijnen te verwerken. Of kies voor neutrale gordijnen om juist de details als kussens meer op te laten vallen.

Een neutrale of opvallende kleur?

Een gordijn valt vaak als eerste op in je kamer. Hierdoor kun je jouw kamer een compleet andere sfeer geven. Komt er veel wit of grijs in je kamer terug? Kies dan voor verduisterende gordijnen in een sprekende kleur en maak je kamer in één keer een stuk sfeervoller. Komen er al veel kleuren terug in jouw slaapkamer? Dan is het misschien juist een idee om te kiezen voor een neutraal zand of wit gordijn, om zo meer rust in jouw kamer te creëren.

GORDIJN TIPS BIJ HET VERDUISTEREN VAN JE KAMER

 • Kies voor een geplooid gordijn op een rail; bij een gordijn met ringen gaat er meer licht door de ringen en langs de bovenkant
 • Maak je gordijn wat breder, zodat de delen goed kunnen overlappen
 • Als het mogelijk is kies dan voor lange gordijnen tot op de vloer.

Ruim aanbod verduisterende gordijnen

Op Echtgordijn vind je een heel groot aanbod met verduisterende gordijnen. Er zit zeker een gordijn bij dat perfect aansluit bij jouw wensen en bij jouw interieur. Neem dus vooral eens een kijkje op onze website en kies jouw favoriete gordijn uit. Wij helpen jou vervolgens graag met het op maat maken van jouw gordijnen om het perfect te laten passen in jouw slaapkamer. Heb je jouw keuze al gemaakt? Bestel dan direct het verduisterende gordijn dat jij hebben wilt!

Alle verduisterende gordijnen zien?

Categorieën

Meer artikelen