Gordijnstof soorten in lichtdoorlatendheid

zondag 1 februari 2015 | Blog | Alles over

Je kan gordijnen kopen in vele soorten. Een makkelijk indeling is die op basis van de hoeveelheid licht die er door gaat:

Welke gordijnsoorten zijn mogelijk?

TRANSPARANTE GORDIJNEN

 • vitrage gordijnstof:  Vitrage gordijnen zijn altijd zeer transparant. Je kan er door naar buiten kijken, maar je belemmert de inkijk vanaf buiten wel. Vroeger heetten deze gordijnen ook wel glasgordijnen. Vaak worden ze gebruikt in combinatie met een overgordijn, zodat je 's avonds geen inkijk hebt. Deze stoffen zijn vaak kamerhoog, dat is wel het mooist, omdat je naden natuurlijk ook heel goed ziet. En heel veel vaak zit er ook een verzwaringskoord onderin, zodat omzomen ook niet nodig is. Deze gordijnen worden vaak gemaakt van polyester/synthetische stoffen zodat ze ook niet erg krimpen.
 • inbetween gordijnen | inbetween gordijnstof. De naam zegt het al eigenlijk, deze gordijnen zitten tussen vitrages en gordijnen in. Met deze stoffen kan je nog wel naar buiten kijken (en 's avonds naar binnen dus) maar in veel mindere mate. Als je geen inkijk hebt, maar toch wel iets voor je raam wilt hangen, dan zijn in between gordijnen een heel goede keuze. Ook deze stoffen zijn vaak kamerhoog en meestal met loodveter. Je kan er ook vouwgordijnen van laten maken bijv. in combinatie met gordijnen/overgordijnen. Ze hangen door hun beperkte gewicht luchtig.

GORDIJNEN / OVERGORDIJNEN

Deze gordijnen zijn echt bedoeld om je kamer af te kunnen sluiten. Van buiten, van de kou, maar ook om sfeer toe te voegen natuurlijk. Deze stoffen kunnen ook nog gevoerd worden om extra akoestich effect of isolatie toe te voegen. Er is een enorme keuze uit stoffen. Deze stoffen zijn vaak 140-150 breed, maar er komen ook steeds meer kamerhoge stoffen bij. Je kan er prima vouwgordijnen van laten maken.

VERDUISTERENDE GORDIJNEN

Als je je slaapkamer zo donker mogelijk wil houden dan zijn deze verduisterende gordijnstoffen een goede keuze. Ook hier zijn verschillen in de lichtdoorlatendheid. Deze stoffen zijn meestal 140-150 cm breed, maar er komen ook steeds meer kamerhoge varianten bij.

  • semi-verduisterend of dimout gordijnen

   deze stoffen laten wel enigszins licht door, ca. 90-95%, waarbij lichtere kleuren altijd minder functioneren dan donkere kleuren. Deze stoffen worden geweven met 3 lagen, een (mooie) voorkant, een zwarte tussenlaag, en een basis achterkant in kleur. De voorkant van de stof kan dan heel afwijkend zijn of juist bedrukt. Dimout stoffen worden ook als voeringstof gebruikt, geven dan een verduisterend effect (niet 100%) en een mooi volle valling van het gordijn.
  • lichtdichte gordijnen | 100% verduisterende gordijnen | blackout gordijnen

   deze stoffen worden gemaakt van een dunne stoflaag aan de voorzijde (dat kunnen heel veel verschillende soorten zijn). Hier worden 3 lagen coating op aangebracht zodat er absoluut geen licht meer doorheen komt.  Hierdoor kan de stof wat minder soepel aanvoelen. De achterkant van deze stof is meestal wit. Als je je slaapkamer echt helemaal wilt verduisteren, gebruik dan deze blackout gordijnstoffen. Ook zijn er blackout voeringstoffen, die in combinatie met vrijwel iedere gordijnstof te gebruiken zijn

Categorieën

Meer artikelen